Vitaminele prenatale si suplimentele minerale in sarcina


Majoritatea viitoarelor mamici sunt confuze in privinta vitaminelor prenatale si a suplimentelor minerale in perioada sarcinii. Desi acestea sunt constiente ca in timpul sarcinii este necesara o alimentatie echilibrata, gravidele se lovesc in general de recomandarea medicului de a lua vitamine prenatale sau suplimente. Aceste vitamine au scopul de a furniza toti nutrientii necesari, atat viitoarei mamici cat si fatului, nutrienti ce nu se pot obtine din dieta zilnica. Cu alte cuvinte, vitaminele au rolul de a suplini orice deficit nutritional ce poate aparea pe parcursul sarcinii.

Ce sunt aceste vitamine prenatale?

Acest tip de vitamine este recomandat femeilor inainte de conceptie, dar si in timpul sarcinii sau chiar dupa sarcina, in special atunci cand noua mamica decide sa-si alapteze bebelusul. Majoritatea acestor vitamine contin o cantitate mai importanta de fier, calciu si acid folic decat multivitaminele normale. Femeile gravide au nevoie de un aport de acid folic dublu fata de cele obisnuite si deasemeni si de 50% mai mult calciu.

Cele mai importante vitaminte pentru o sarcina sanatoasa:

Acidul folic, calciu si fier

Acidul folic are scopul de a reduce riscul nasterii unui copil cu malformatii ale creierului sau defecte de tub neural. Este recomandat ca tuturor viitoarelor mamici sa li se aplice o doza de 400 micrograme de acid folic pe zi. De asemeni, exista si surse naturale de unde puteti consuma acid folic, precum: citrice, nuci sau legume cu frunze verzi.

Calciul in perioada sarcinii are rolul de a preveni reducerea densitatii sistemului osos al mamei, si in acelasi timp ajuta la dezvoltarea osoasa a fatului. Specialistii au constatat faptul ca organismul unei femei gravide absoarbe mult mai bine calciul pe toata perioada sarcinii.

Fierul poate ajuta ca circulatia sangvina a mamei si a fatului sa transporte cat mai bine oxigenul. Este foarte important ca viitoarea mamica sa nu aiba un deficit de fier in ultimul trimestru, deoarece acela este momentul in care fatul necesita cat mai mult fier. Resursele suficiente de fier pot preveni riscul unei nasteri premature.

Vitamina D

Aceasta vitamina este benefica corpului dumneavoastra deoarece ajuta la formarea oaselor si dintilor fatului. Lipsa vitaminei D in perioada sarcinii poate conduce la o crestere anormala a bebelusului si la intarzierea dezvoltarii sale fizice. Sursele naturale de vitamina D sunt: laptele de soia, lactatele, galbenusul de ou si orezul.

Cand se pot administra aceste vitamine?

Medicii recomanda ca vitaminele prenatale sa fie luate inca din perioada in care planuiti conceperea unui bebelus, iar apoi sa se continue administrarea acestora pe toata perioada sarcinii si alaptarii. Este indicat sa luati aceste suplimente seara inainte de a merge la culcare pentru a evita posibilele stari de greata. Trebuie sa fiti constiente de faptul ca aceste vitamine si suplimente minerale nu pot inlocui alimentatia din timpul sarcinii, insa este indicat sa le luati pentru a acoperi o gama cat mai larga de nutrienti necesari sarcinii.

Precautii privind vitaminele din timpul sarcinii

Trebuie sa va instiintati medicul in cazul in care simtiti un disconfort odata cu inceperea administrarii vitaminelor. Majoritatea viitoarelor mamici acuza anumite stari de greata in momentul in care iau vitaminele prenatale, iar medicul va poate recomanda altele care sa nu va faca rau.

Nu este normal sa cresteti doza de vitamine inainte sa va intrebati medicul, deoarece va poate afecta atat pe dumneavoastra cat si pe copil.
Discutati cu alte gravide pe forumul 7 pitici despre necesarul de vitamine in preconceptie/sarcina.

No comments:

Post a Comment