Cum e vara si e din ce in ce mai cald afara, ati da orice sa aveti un servitor in casa care sa se deranjeze atunci cand aveti voi chef si sa va serveasca cu un pahar de suc de fructe rece, cu gheata, sau cu un sadvis bun cu branzica, rosii si niste salata suculenta. Daca aplicam acest scenariu in cazul unui robot, lucrurile se complica, pentru ca devine foarte greu pentru el sa identifice si sa raspunda la un limbaj natural in timp util si fara sa greseasca. Desigur, de programat se pot programa usor-sunt oameni care fac numai asta 24 de ore din 24 si o fac foarte bine-insa pentru ca un robot sa poata sa-ti aduca pantofii din hol sa te incalti cu ei e un drum lung de parcurs si foarte multe imperfectiuni de rezolvat.
La Universitatea Cornell, problema asta nu mai e de mult o noutate. Acolo, la scoala de „bune maniere” pentru roboti, micutii androizi „invata” cum sa ne ajute in viitor sa ne simtim cat mai confortabil, invatand sa isi dea seama ce vrem de la ei si sa puna in aplicare fiecare cerinta adresata prin limbaj natural. Ca sa fie siguri ca fiecare experiment e o reusita, toti robotii au trebuit sa ia lectii de „normalitate” si sa invete cum e cu diverse obiecte din casa si cum se pot folosi, totul fiind prezentat intr-o succesiune logica. Concret, de exemplu, daca ii spui robotului ca vrei niste ceai, el va sti ca robinet+apa+oala+aragaz+cana+pliculet ceai+cutie ii va da ocazia sa iti aduca un ceai fierbinte foarte bun. Cel mai interesant este ca robotul va sti de unde sa le ia, printr-o simpla scanare a mediului si o observare a pozitiei lor. Dupa lectiile de „normalitate”, robotii dadeau „examenul final”: li se cerea un anumit lucru, verbal, pe care erau obligati sa il execute imediat.
Roboteii ascultau atenti tot ce le spunea respectivul individ, cauta cuvintele cheie din discursul lui care sa-i ajute sa inteleaga concret ce vrea omul si completeaza lacunele de limbaj sau actiunile care nu au fost enuntate. La final, dupa ce a inteles ce are de facut, scaneaza incaperea, identifica obiectele de care are nevoie si finalizeaza comanda. Asta este ceea ce se numeste inteligenta artificiala-adica exact gandirea umana „naturala” intr-un corp electronic.
No comments:
Post a Comment