Teleportarea. In acest experiment ce va fi descris in continuare oamenii de stiinta nu numai ca au creat o experienta in afara corpului pentru pacienti, dar au si reusit sa-i teleporteze in diferite colturi ale camerei. Pacientii se aflau intr-un tomograf, insa creierele lor credeau ca intreg corpul a fost miscat in alta parte a camerei. Ca sa stie mereu unde se afla corpul, creierul „citeste” input-urile de la simturi. Sobolanii au niste celule in creier mai tari ca GPS-ul care le permite sa stie mereu unde se afla, insa nu se stie daca si oamenii au astfel de celule.
Pentru a sti exact unde se afla corpul in spatiu, oamenii de stiinta le-au pus subiectilor niste casti pentru realitate virtuala si i-au pus intr-un tomograf. Imediat ce a inceput experimentul, participantii vedeau in alta parte a camerei un om care semana cu ei si statea in aceeasi pozitie, in timp ce corpul lor se afla in plan secund, tot in tomograf. Experienta in afara corpului a fost creata prin atingerea participantului si a corpului din departare, fara insa ca participantul sa vada corpul sau, doar cel al strainului atins de oamenii de stiinta. S-a constat ca activitatea cerebrala si creierul s-au activat imediat si au facut legatura intre atingerile simtite si vazute, omul crezand ca se afla in alta parte a camerei si ca traieste ceva paranormal.
S-a mai dovedit ca celulele care ne permit pozitionarea in spatiu sunt undeva in hipocampus si ca undeva in partea inferioara a creierului exista o zona care ne permite sa asociem simturile si semnalele despre corpul nostru cu localizarea acestuia.
No comments:
Post a Comment