Cercurile lui Arhimede

Intemeiata in anul 734 inaintea erei noastre, Syracuza a fost principalul oras-stat grec in Sicilia. Dupa cateva perioade de glorie intr-o istorie secu1ara (pe vremea lui Gelon, 485-478 inaintea erei noastre, a lui Dionysios cel Batran, 405-367 inaintea erei noastre si Agatocle, 316-304 cand este un centru economic infloritor cu o remarcabila realitate culturala si stiintifica, Syracuza traieste tragedia cuceririi de catre romani, in cadrul celui de-al doilea razboi punic (in anul 212 inaintea erei noastre ) dupa o rezistenta eroica. Dar conducerea priceputa a apararii in care s-a evidentiat in mod deosebit inginerul siractizan Archimedes, renumit ca matematician, i-a silit pe romani dupa opt luni sa transforme asediul intr-o blocada pe apa si pe uscat (Theodor Monunsen, Istoria romana, I). Contributia genialului savant la apararea cetatii a fost considerabilla.  Romanii au avut parte de numeroase surprize.

Arhimede a imbunatatit calitatea catapultelor, a altor dispozitive de aparate, care produceau pierderi asediatorilor, uimindu-i prin noutatea lor si prin efectele obtinute. Omul care spusese: "Dati-mi un punct de sprijin si voi urni pamantul din loc", care descoperise in matematica si in fizica procedee de calcul si legi (a ramas vestita exclamatia sa "Evrikat" "Am gasit", la revelatia principiului fundamental al hidrostaticii), a dovedit patriotism la inaltimea mintii sale stralucite. Invingatorii au jefuit si au devastat orasul ("Daca marinimia ar fi guvernat vreodata evenimentele, ea ar fi trebuit aplicata acestui oras...").

Genialul inventator a fost ucis de un legionar roman care a navalit in gradina casei sale, unde el privea niste cercuri desenate pe nisip. Ridicand privirea de la studiul sau, Arhimede a strigat sever catre soldat: "Noli turbare circulos meost" (Nu-mi strica cercurile1). "Cercurile lui Arbimede" desemneaza obiectul unei pasiuni eare duce la sublima uitare de sine, definind dorinta de cunoastere ce inlatura realitatea oricarei primejdii si admite explorarea unui domeniu, eu orice sacrificiu.

No comments:

Post a Comment