Mai putin stres si ingrijorare

Desi stresul si ingrijorarea sunt doua caracteristici universale, nu sunt egal distribuite in randul populatiei si asta nu pentru ca ar exista niste oameni prea bogati ca sa fie afectati de asa ceva. Batranii sunt mai putin stresati, ingrijorati si indispusi, tristi decat restul lumii. Studiul care a demonstrat acest lucru a avut loc in 2010 si a implicat participarea a 340.000 de oameni. Responsentii au primit intrebari legate de multumirea fata de viata dusa, urmate de unele specifice, precum cand a fost ultima data cand s-au simtit fericiti, stresati, tristi, nervosi etc. Pe masura ce imbatranim, a aratat studiul, incepem sa nu mai avem atat de multe emotii negative. In unele cazuri, modificarea acestor niveluri a fost extrema.

De exemplu, intre 18 si 50 de ani nivelul de ingrijorare e cam acelasi. Dupa 50 deja ingrijorarea nu mai e pe panoul principal al emotiilor negative. Pe de alta parte, stresul scade de la 18 ani in sus pana cand dispare in jurul varstei de 85 de ani. Dupa ce urca constant pana cand atingem 50 de ani, chiar si tristetea scade, ajungand la un nivel minim la 73 de ani, dupa care mai creste putin dupa 85 de ani, daca ii apucam. Cel mai bun lucru pe care-l putem desprinde din rezultatele acestui studiu tine de schimbarile biologice si psihologice care influenteaza aceste fluctuatii si nu circumstantele individuale.

Asa ca daca apucam 80 deja sunte foarte fericiti si nu doar pentru ca putem sa mai speram la cativa ani de viata buna… Un somn mai bun. Cu totii stim ca e normal sa dormi mai putin pe masura ce imbatranesti. Insomnia se instaleaza si ea dupa o anumita varsta inaintata, insa e posibil ca aceste informatii vehiculate sa nu fie chiar atat de corecte. Potrivit unui studiu din 2012, cei care au depasit 80 de ani s-ar putea sa aiba un somn mult mai bun si mai odihnitor decat noi toti, cei mai tineri. Toti participantii, 150.000 de oameni, au fost intrebati si testati pentru a vedea cati dintre ei se plang de calitatea somnului. Ciudat, cei peste 80 de ani au raportat mai putine probleme legate de somn de proasta calitate si oboseala in timpul zilei decat restul celor intervievati. Sunt si cateva teorii care explica acest lucru.

Prima dintre ele tine de lipsa de griji la locul de munca, pe care mai toti tinerii o au. De aceea, dupa pensionare, dormim mult mai bine. Alta explicatie este ca vechea generatie e mai putin expusa la noile tehnologii si batranii nu sunt tentati sa stea pana noaptea tarziu cu ochii intr-o tableta. Si starea de sanatate a celor bolnavi se imbunatateste dupa 80 de ani tocmai pentru ca dorm mai bine si nu au un creier obosit.

No comments:

Post a Comment