Cifoza, o deformare a coloanei vertebrale toracale cu urmari neplacute

Daca ne uitam cu atentie la coloana vertebrala vom vedea ca ea nu este perfect dreapta, are niste curbe normale, special gandite pentru a absorbi eficient sarcinile de la nivelul coloanei vertebrale. Cand curburile sunt mult mai pronuntate apare o rotunjire a spatelui, curbarea antero-posterioara a coloanei toracale fiind mai pronuntata mai ales la femeile in varsta. Semnele clare ale cifozei sunt gatul proiectat in fata si spatele care pare mai rotunjit decat este normal.

Cauzele cifozei sunt bolile degenerative, problemele de dezvoltare, osteoporozele insotite de fracturi la nivelul vertebrelor, boala lui Scheuermann, defectele din nastere. Simptomatologia asociata cu cifoza va cuprinde postura schimbata, gresita, aparitia cocoaselor, durerile de spate, oboseala musculara cronica, spatele rigid. Netratata si agravata cifoza poate cauza o comprimare a maduvei spinarii completata de slabiciune sau de pierderea senzatiilor, la probleme cardiace si pulmonare din cauza limitarii spatiului din piept. Din punct de vedere al tipologiei avem trei feluri de cifoze, posturale, din cauza posturii gresite, alunecarii, mai afectate sunt femeile, Scheuermann, din cauza cresterii anormale a coloanei si a discurilor, congenitale, la copiii mici, cauza este o malformatie a coloanei in uter. Pentru a nu ajunge la operatii sau la tratamente complicate va puteti prezenta la medic ori de cate ori aveti semne clare ale cifozei, medicul va examina coloana si va va recomanda si radiografii, se vor face teste neurologice si pulmonare pentru stabilirea tipului si gravitatii afectiunii.

Si un RMN este de mare folos mai ales la cifozele congenitale. Odata depistate cifozele se trateaza prin terapie fizica, prin care obtinem din nou postura corecta si miscari ale corpului normale, prin fizioterapie si exercitii fizice complexe, pentru musculatura si schelet, de exemplu putem face pilates, prin medicamente antiinflamatoare, pentru reducerea disconfortului. In cazuri grave se apeleaza si la proceduri chirurgicale, la fuziunea spinala, care reduce gradul de curbura, durerile de spate dispar si confortul este mult mai mult in timpul miscarii. Operatia consta in sudarea vertebrelor, pentru fuzionarea lor si vindecarea intr-un os solid.

No comments:

Post a Comment