Mai frumoase, mai bolnave


Acum cativa ani ne vizita deseori un om care avea o poveste trista de viata. Faptul ca a fost un gentelman i-a distrus intreaga viata. Voi explica aceasta afirmatie.

Intr-o zi obisnuita s-a dus la stomatolog impreuna cu o colega de serviciu, pe care a lasat-o inaintea lui sa intre in cabinet ca nah…ea este femeie si trebuie sa ii acorde prioritate. Dupa aceea, a intrat si el. A trecut timpul si a observat ca ceva nu este in regula, pentru ca se simtea rau. La un consult a depistat ca are hepatitca C. Cauza? Colega lui era bolnava, medicul stomatolog nu dezinfectase ustensilele, prin urmare si el contactase heptatia. Acest fapt i-a distrus viata, pentru ca nu exista leac. Este o boala incurabila.

Mi-am adus aminte de aceasta persoana cand am citit ca Romania este fruntasa. Nu la fotbal, ci in cazul infectarii cu hepatita B sau C.

Imagineaza-ti ca te duci la un salon de infrumusetare. Este adevarat ca pleci de acolo cu o manichiura perfecta, dar ti se ofera un bonus: hepatita. Acest lucru se intampla din cauza motivului de mai sus: lipsa sterilizarii instrumentelor. Jurnalistii de la ProTv au facut un experiment si au filmat cu camera ascunsa la zece saloane. Cand angajatele a sapte dintre ele au auzit ca persoana in cauza are hepatita au refuzat sa ii faca manichiura. Una dintre ele a explicat faptul ca virusul de pe truse nu se sterilizeaza, chiar daca ei spun contrariul. Mai bine era sa nu fi spus, este concluzia angajatei. Probabil sunt atatea persoane care nu spun acest adevar, de teama sa nu fie refuzati, mai ales ca sunt incurajate la aceasta. Aici intervine problema. Este mai bine sa ai virusul hepatic si sa nu spui? Este mai bine sa ii imbolnavesti pe altii?

Trebuie sa avem mai multa grija de mana cui ne lasam, indiferent ca este vorba despre medicul stomatolog sau manichiurista. Nu putem intotdeauna sa ne protejam, insa de ce nu am duce propria noastra trusa la salonul de infrumusetare? Probabil aceasta ar fi o metoda prin care ne putem feri de hepatita si nu numai. Daca noi nu avem grija de noi insine, nu o va face nimeni in locul nostru!

No comments:

Post a Comment