Limbi care ascund ciudatenii lingvistice cel putin bizare

Tuyuca presupune sa explici totul. Cand englezii isi invata copiii sa vorbeasca au grija ca la inceput totul sa fie foarte usor. De aceea cartile dup care micutii invata engleza sunt pline de propozitii simple si ilustratii. Daca micutii sunt in stare sa invete perfect aceste propozitii, atunci pot trece si al lucruri mai grele. Nu este cazul limbii Tuyuca. De la bun inceput, fiecare propozitie rostita implica explicarea fiecarui cuvant.

Tuyuca este o limba vorbita de mai putin de 1.000 de oameni din Brazilia si nu permite doar sa afirmi ceva. In loc sa spui ca baiatul s-a jucat cu o minge vei spune baiatul s-a jucat cu o minge pentru ca eu l-am vazut. Cea mai simpla modalitate de a spune propozitia de mai sus este daca la final se folosesc „presupun”. Insa de departe, cele mai grele sunt genurile limbii, care sunt peste 140, inclusiv unele doar pentru obiecte. Chalcatongo Mixtec face intrebarile imposibile. V-ati gandit vreodata cat de simplu e sa puneti o intrebare in engleza? Un semn de intrebare, un auxiliar pus corect, o topica inversata si ai intrebarea. Insa daca rostim fraze in Chalcatongo Mixtec o sa ne simtim cam prost. Chalcatongo Mixtec nu are nici un fel de semnal care sa ne atentioneze daca suntem pe cale sa facem o afirmatie sau sa intrebam ceva.

Vorbita de doar ceva mii de locuitori din Oaxaca, Mexic, Chalcatongo Mixtec a fost studiata indeajuns de mult incat sa poti publica o intreaga carte de gramatica cu mii de pagini. Cu toate astea, nimeni nu a reusit sa depisteze niste intrebari simple cu raspuns de tip Da sau Nu. Depinde doar de cel interesat sa le gaseasca, pentru ca cel din fata ta nu te va ajuta nici cu intonatie, nici prin topica, nici prin ton. Totul depinde de context, asa iti dai seama usor daca e vorba de intrebare sau o de o simpla afirmatie.

No comments:

Post a Comment