Efectele uleuiurilor esentiale asupra corpului fizic

Cu siguranta macar o data in viata ati folosit uleiuri esentiale si daca nu esnetiale atunci macar un ulei simplu sau esente esentiale. Ele ne ajuta foarte mult atat in redobandirea echilibrului cat si in inducerea anumitor stari. Dupa modul in care actioneaza uleiurile esentiale auspra corpului putem observa trei faze principale: Faza unu - uleiurile sentiale intra in corp penetrand tesutul epitelial Faza a doua - odata absorbite uleiurile esentiale intra rapid in sistemul capilar, limfatic, sanguin intrand in sistemul circulator. De aici ele ajung la ficat pentru a fi introduse apoi in sange.

Atat timp cat uleiurile esentiale circula odata cu sangele, tesuturile si organele, pot alege cantitatea pe care vor sa o foloseasca si procesele lor metabolice sau doar sa primeasca stimularea, sedarea sau alta proprietate benefica pe care o are uleiul atunci cand acesta trece prin zona respectiva. Este foarte important sa retinem ca nimic nu sta in corp pentru mult timp. Uleiurile esentiale datorita proprietatilor lor volatile raman in corp doar 48 de ore. Faza a treia - aceasta faza implica procesul de eliminare. Dupa ce uleiurile esentiale stimuleaza organele specifice, vor fi conduse apoi de corp sa fie eliminate pe diferite cai sub forma de vapori, transpiratie, urina, scaun. O alta metoda de folosire a acestora este prin inhalare. Aceasta are un efect profund asupra corpului. Cand mirosim uleiurile esentiale vaporii lor stimuleaza mici extensii ale nervilor olfactivi. Acestia contacteaza direct creierul fara a mai avea nevoie de mai multi nervi sau jonctiuni sinaptice pentru a ajunge la el. Nervii olfactivi stimuleaza cea mai primitiva parte a creierului cunoscuta sub numele de Sistemul Limbic. Acesta este important in procesarea reactiilor emotiilor, dorintelor, apetitului si amintirilor.

Acesta este motivul pentru care putem spune intr-un mod foarte clar ca uleiurile esentiale prin conexiunea lor directa pot avea efecte profunde si imediate asupra organismului nostru. Cercetarile care s-au efectuat in acest sens au demonstrat ca sunt suficiente cantiati foarte mic de ulei esential pentru a crea un stimul. Marirea dozei nu amplifica considerabil reactia.

No comments:

Post a Comment