Relationarea si programarea neuro-lingvistica

Nu poti sa nu comunici. Asta e primul lucru pe care trebuie sa il ai in minte atunci cand incepi sa-ti pui bariere de comunicare si sa-l iei pe „NU” in brate. Limbajul verbal, paraverbal, non-verbal in toate variantele lor si cu toate particularitatile cunoscute ne ajuta sa comunicam eficient, oricand, chiar si atunci cand nu intentionam s-o facem. In programarea neuro-lingvistica (NLP), deblocarea comunicarii si eficientizarea ei sunt pietre de hotar spre reusita unei sesiuni de NLP.

Profesorul Mehrabian de la Universitatea Californiei si-a propus sa vada cum percep oamenii si reactioneaza, raspuns la comunicarea live. Cand exista o diferenta vizibila intre ce spui si cum spui, 7% din mesaj este transmis prin cuvinte, 38% depinde de calitatea vocii si o proportie covarsitoare de 55% din continutul sau este transmis prin gesturi, expresie, postura. Asadar, tonul vocii si limbajul trupului au un impact enorm asupra mesajului transmis si receptarii corecte a acestuia. In termenii construirii unei relatii, unui raport interuman, TU esti mesajul conform teoriei enuntate de programarea neuro-lingvistica (NLP). Si ai nevoie de cuvinte, imagine si discurs, toate lucrand in armonie pentru tine, pentru a face impresie buna. Daca nu crezi in mesajul transmis, nu ai incredere in ce spui, nimeni nu te va asculta. Relationarea interumana presupune sa fii in stare sa te vezi ochi in ochi cu persoanele din jurul tau si sa te „conectezi” la mediul din jurul tau, la societate intr-un final. Sinceritatea ta este tradusa nu prin ceea ce spui, ci cum spui un „Lasa, va fi bine…”.

Diferenta de opinii e normala insa trebuie sa tinem cont ca nu e o reflectare a persoanei respective. O parte din teoria pe care se bazeaza programarea neuro-lingvistica are in vedere doua procese foarte importante care tin de relationare: „acordarea” si „oglindirea”. Ambele se refera la situatia in care copiezi din valorile, comportamentul sau credintele celui din fata ta pentru a relationa. Acordarea si oglindirea sunt uneori deliberate pentru a construi o relatie pana ea devine naturala. Intrarea in ritm cu partenerul de discutii este o alta problema dezbatuta de programarea neuro-lingvistica. In NLP, metafora alergatului in ritmul trenului este folosita pentru a explica mai simplu aceasta notiune. Daca incerci sa sari intr-un tren in miscare direct vei esua. Ca sa poti sari intr-un tren in miscare, trebuie sa ajungi la aceeasi viteza cu el si sa alergi odata cu el, apoi poti sa urci in tren din mers. Deci, mai intai trebuie sa ascultam omul din fata noastra, sa-l intelegem, sa fim rabdatori cu el. In marile companii, cand se vrea o schimbare importanta de program, angajatii sunt lasati sa se familiarizeze cu schimbarea si sa o accepte in etape, gradual.

Si in domeniul vanzarilor, clientii sunt ascultati de consultantii vanzari, si ascultati, si ascultati si apoi li se vinde produsul. Mai multe despre acordare si oglindire si cum putem sa relationam mai usor puteti afla si pune in practica imediat doar urmand cursurile si seminariile sustinute de Echipa NLPDiscovery conform orarului de pe http://www.nlpdiscovery.ro.

No comments:

Post a Comment