Observatii botanice care ar putea schimba lumea

Ciupercile ar putea creste productiile agricole. In 2014, oamenii de stiinta au invata cum sa se foloseasca se relatia tip simbioza dintre plante si ciuperci pentru a creste productiile agricole si a folosi si mai putine ingrasaminte. Plantele se folosesc de fungii din jurul lor pentru a produce micorize, niste mici radacini care sunt foarte bune atunci cand aduc nutrienti in planta din zone in care radacinile ai nu au cum sa ajunga. Relatia dintre fungi si plante le ajuta sa colecteze nutrientii mult mai eficient. Recent, cercetatorii au descoperit o proteina care este o interfata intre fungi si celulele radacinii plantei. In acest fel nutrientii trec in plante mai usor, nu mai e nevoie de ingrasaminte chimice si recoltele vor fi mult mai voluminoase. Nitratii si ingrasamintele chimice otravesc pamantul si mediul si sunt un pericol real pentru om.

Contaminarea cu fosfati e si mai rea si duce la disparitia unor specii intregi de plante. Importanta porumbului. Tratarea porumbului cu insecticide si fel de fel de chimicale ca sa reziste la atacurile daunatorilor nu face decat sa distruga cea mai populara cereala din lume, alaturi de grau. Viermisorii care invadeaza culturile de porumb ii costa pe americani pana la 1 miliard de dolari pe an, pierderi uriase. Porumbul tip Bt produce propiul sau pesticid natural si nu mai e nevoie sa se dea cu pesticide sintetice. Productia e si mai mare si mai sanatoasa, mai siugra pentru populatie. Culturile de porumb de acest fel sunt avantajoase pentru ca maresc cantitatile de nitrogen intrate in culturi si folosesc eficient acest nitrogen. Radacinile sunt mai sanatoase, culturile sunt mai bune si rezistente iar agricultorii isi freaca mainile de bucurie.

Radacinile foarte multe si sistemele formate le dau oamenilor de stiinta foarte multe motive de studiu si obiectul necesar, de unde si evolutia in cercetare si dezvoltarea de culturi mult mai bune pentru om si netratate chimic.

No comments:

Post a Comment